معیار انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسی (1)

۱- تعهد:

تصمیم واقعی برای متعهد شدن به طرف مقابل عشق واقعی را تعریف می کند. زندگی دارای پستی و بلندی های بسیاری است و آن چه که مهم است تعهد افراد به یکدیگر در این دوران است و عشق را پایدار و همیشگی می کند.

۲- داشتن سلامت جسمی و روانی:

هر فردی قبل از ازدواج باید از سلامت نسبی جسمی و روانی برخوردار باشد و به رشد نسبی عقلی و احساسی رسیده باشد. بر اساس این معیار باید به بیماری هایی مانند وسواس شدید، افسردگی شدید، عصبانیت های بیمار گونه، هر گونه اعتیاد و مصرف دارو  و روان رنجوری های مزمن و نا توان ساز و روان پریشی های شدت افزا و همچنین هر نوع اختلال شخصیت از قبیل رفتارهای ضد اجتماعی، پارانوئید و…  در فرد توجه خاصی داشت.

علاوه بر این، بیماری جسمی و مزمن و نا توان ساز و یا بیماری های ژنتیکی که فرزندان را دچار معلولیت می سازد و همچنین بیماری های جسمی مانند تالاسمی مینور، دیابت و… باید در نظر گرفته شود.

۳- مسئولیت پذیری:

یکی از ویژگی های هر فرد موفق، مسئولیت پذیری اوست و از آن جایی که ازدواج یک نوع مسئولیت پذیری بزرگ است غیر فعال بودن و تنبلی در انجام وظایف می تواند بسیار شرایط دشواری را ایجاد نماید. به همین دلیل مسئولیت پذیری افراد یکی از معیارهای مهم ازدواج موفق می‌باشد.

۴- استقلال:

استقلال فکری، عاطفی و عملی برای تشکیل خانواده مهم و ضروری است. فرد بعد از ازدواج باید توانایی زندگی بدون حضور والدین را داشته باشد و بتواند تعامل و ارتباط سازنده و پایدار با همسر خود داشته باشد.

فرد باید توانایی تصمیم گیری داشته اشد و مسلما هر انتخابی بدی ها و خوبی های خاص خود را دارد و یک زوج باید مسئولیت اثرات مثبت و منفی تصمیم گیری خود را پذیرا باشند و نکته ی مهم این است که افراد باید با آگاهی بهترین تصمیم ها را بگیرند.

4828v3dgd

معیار انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسی (2)

۵- همسانی اعتقادات و ارزش های دو طرف:

اصولا دختر و پسری که قصد ازدواج دارند باید از نظر عقاید، جهان بینی و طرز نگاه به زندگی مشابه باشند، در حالتی که دو طرف از نظر اعتقادات و ارزش ها نقطه ی مشترکی ندارند، باید حداقل به ارزش ها و عقاید یکدیگر احترام بگذارند و مانعی برای بروز این عقاید و یا ارزش ها در میان نباشد.

هم عقیده و هم ارزش بودن به حد زیادی برای ایجاد تفاهم و جلوگیری از اختلافات آینده بر سر انتخاب های مهم و سرنوشت ساز در طول زندگی مشترک نقش اساسی خواهد داشت.

۶- خانواده:

مهمترین ویژگی در انتخاب همسر، خانواده است زیرا که مهم ترین بعد شخصیت فرد در محیط خانواده شکل گرفته و در آن خانواده بزرگ شده و تربیت یافته و از لحاظ ژنتیکی با آنها یکی است و همه ی آنها را به زندگی مشترک خود منتقل خواهد کرد.

طبق مطالعات انجام شده خانواده دوطرف می‌بایست از نظر اعتقادات، ارزش ها، تحصیلات، سطح اقتصادی و انسجام عاطفی هماهنگ باشند. اختلاف کم خانواده‌ها در زمینه‌های یاد شده قابل قبول است ولی اختلاف زیاد معمولا مشکل ساز خواهد بود.

۷- صداقت و اعتماد:

صداقت و اعتماد از پایه های اصلی ارتباطات هستند، اما برای ساختن آن باید تلاش کرد، اعتماد با گذشت زمان شکل می گیرد و افراد باید به هر آن چه که می گویند متعهد و پایبند باشند.

دروغ های بزرگ و عمدی اعتماد را از بین می برد و بدبینی را جایگزین می کند و به همین دلیل باید به آن توجه کرد.

۸- خوش اخلاقی:

خوش رویی و پرهیز از تحقیر و تمسخر  و دوری از لجبازی و قهرهای طولانی و نرم خویی و زیبایی کلام از مواردی هستند که می تواند در ارتباط بین افراد تاثیر بسیار مثبتی را داشته باشد.

معیارهای دیگری نیز هستند که در جهت داشتن ازدواج موفق تاثیرگذار است. این معیارها شامل وضعیت ظاهری و تناسب با یکدیگر، سن، سطح و رشته تحصیلی، شغل، وضعیت اجتماعی و فرهنگی و سطح خانواده ها، پاکدامنی، میزان برون گرایی و درون گرایی، انگیزه و توان فرزند پروری و…. می‌باشد و افراد باید به آنها توجه داشته باشند.

4828v3dgd

معیار انتخاب همسر از دیدگاه اسلام (1)

1- ایمان به خدا و دینداری:

زوجین بايد پايبند به ارزش‌های الهی و دينی باشند و به وعده‌ها و تعهدات خويش نسبت به همدیگر عمل نمايند. مردی در نامه‌ای از اما​م باقر(ع) سوال کرد جوانی به خواستگاری دخترم آمده است، نظر شما چيست؟ امام در پاسخ به او نوشت: جوانی که به خواستگاری دخترت آمده، اگر اخلاق و ايمان او مورد رضايت است بهاو زن بده.
امام صادق(ع) فرمود: اگر مردی با زنی برای جمال يا مالش ازدواج کند به همین امر واگذار می‌شود ولی اگر برای دينداری بودن با او ازدواج کند خدا مال و جمال را نيز نصيبش می‌گرداند. (وسائل الشيعه، ج۱۴)

نکته: دينداری افراد فقط به انجام واجبات مثل نماز و روزه و… نيست چرا که به اينها عادت می‌کنند، بلکه دينداري را به وسيله امانتداری و وفای به عهد و اجتناب از مال حرام و درستکاری و تقيد به امر به معروف و نهی از منکر و رعايت حقوق ديگران و اجتناب از ظلم و تعدی، می‌توان تشخيص داد. راه تشخيص دينداری افراد، معاشرت و معامله با آنهاست، چون انسان با نزديک شدن به آنها و معاشرت با آنها احيانا پايبند بودن در معاملاتی که صورت می‌گيرد و تقيد افراد را به مسائل دینی متوجه خواهد شد.

۲- اخلاق خوب:

اخلاق نيک، يکی از معيارهای اساسی ازدواج است که بايد در انتخاب همسر ايده‌آل مورد توجه قرار گيرد و اخلاق نيک از برجسته‌ترين و برترين صفاتی است که همسر آينده بايد به آن مزين باشد، به طوری که امام جعفرصادق(ع) فرمود: با زن خوش اخلاق و دارای اخلاق نيکو ازدواج کنيد. (وسائل الشيعه، ج۷، ص۵۹)

۳- هم کفو بودن همسران:

کفو در لغت به معنای شبيه و مانند است، بين دختر و پسر بايد سنخيت باشد، در قرآن و روايات ائمه معصومين(ع) در مورد تناسب بين زوجين سفارش زيادی شده است. به طوری که مهمترين تناسب و سنخيتی که بين دختر و پسر بايد لحاظ شود دينداری است. امام صادق(ع) فرمود: دختر دانا و با معرفت جز با جوان با معرفت و شايسته زندگی نمی‌کند (بحارالانوار، ج۱۰۰)

۴- عاقل بودن:

عقل از مهمترين شرايط يک همسر ايده‌آل به حساب می‌آيد چون اداره زندگی به‌دست انسان خردمند در جهت پيمودن راه سعادت بسيار مهم است. همسر با تعقل و متفکر و مدير، می‌تواند کانون خانواده را گرم و با صفا کند.

qx9ivvmBAD-+364949gU

معیار انتخاب همسر از دیدگاه اسلام (2)

۵- اصالت و شرافت خانوادگی:

شرافت و اصالت خانوادگی افراد در اخلاق، عفت، وفای به عهد و ديانت آن‌ها است. خانواده‌ای که دارای شخصيت اخلاقی و روحی و معنوی بالايی هستند و افرادی که در دامن خانواده‌های اصيل پرورش پيدا کرده‌اند می‌توانند همسر صالح و شايسته‌ای برای همديگر باشند و در تربيت فرزندانشان می‌توانند موفق شوند.

۶- تحصيلات علمی:

خانواده‌هايی که دارای تحصيلات علمی قابل قبولی هستند می‌توانند در تربيت فرزندان و وظايف مرد و زن نسبت به يکديگر موفق‌ باشند. البته اين شرط به عنوان شرط اساسی در ازدواج نبايد مد نظر باشد بلکه بعد از ايمان و دينداری و اخلاق حسنه و شرافت و اصالت خانوادگی می‌تواند به عنوان شرط کمال محسوب شود. همچنین همراه علم بايد تزکيه نفس باشد که در آن صورت بسيار مفيد است ولی اگر علم بدون تهذيب نفس باشد نه تنها نمیتواند يک مزيت باشد بلکه چه بسا باعث از هم پاشيدگی خانواده‌ها می‌شود.

۷- سلامت جسم و روان:

همسر سالم و با سلامت روان در اداره خانه و فرزندانش موفق‌تر است و به وظايف شرعی و اخلاقی خود بهتر عمل می‌کند. البته بعضی از بيماری‌های جسمی و روحی با معاجله قابل درمان هستند و اين در مسائل خانوادگی مشکلی را به بار نمی‌آورد ولی اگر شخص دارای بيماری‌های روحی غير‌قابل درمان باشدممکن است در انجام وظايف همسری‌اش ناتوان ‌بماند.

۸- وضعیت اقتصادی:

در جامعه اسلامی ما، متأسفانه بعضی از خانواده‌ها برای مال و ثروت به قدری اهميت قايلند که از شروط اساسی و اصلی ازدواج اعم از ديانت، نجابت، عفت، تقوا، اخلاق نيک، شرافت و اصالت خانوادگی غافل می‌مانند و فکر می‌کنند اگر همسری از خانواده ثروتمند انتخاب کنند خوشبخت می‌شوند و حال اين که آمار غير آن را نشان می‌دهد.

۹- عفت و پاکدامنی:

پاکدامنی و عفت، در تحکيم خانواده و سلامتی نسل و تقويت بعد روحانی و معنوی و طهارت قلب و روح نقش به سزايی دارد.

qx9ivvmBAD-+364949gU