فردی که تصمیم دارد به زودی ازدواج کند، یقینا معیارها و ملاک هایی رو برای ازدواج خود در نظر گرفته است از جمله: وضعیت تحصیلی، مالی، اخلاقی و… چنین فردی شباهت زیادی به کسی دارد که می خواهد به یک سفر طولانی برود. یک مسافر باید مقصد و هدف نهایی خودش را مشخص نماید. در غیر این صورت سرگردان می شود. ازدواج هم دقیقا همینطور است،جوانان باید بدانند که دوست دارند چه ویژگی هایی داشته باشد. یعنی ابتدا باید مقصد را مشخص کنید و سپس سفرتان رو شروع نمایید.
ما به عنوان یک فرد مسلمان، در زمان ازدواج علاوه بر نظرات و معیارهای شخصی خودمان باید معیارهای دینی خودمان را هم در نظر بگیریم. بنابراین یکی از مهم ترین سوالاتی که برای جوانان پیش می آید این است که معیارهای ازدواج از دیدگاه اسلام کدامند؟
1. دین داری یکی از معیارهای ازدواج از دیدگاه اسلام
یکی از اصلی ترین ملاک های انتخاب همسر از دیدگاه اسلام دین داری است. کسی که دین ندارد، حتی اگر مالک دارایی های زیادی هم باشد، درواقع هیچ چیزی ندارد. یک فرد بی دین اصولا یک مرده متحرک هست. چون کسی که به دین و مذهب؛ که واقعی ترین مسئله زندگی ست؛ متعهد نباشد، چطور می تواند به رعایت حقوق همسر و ضوابط زندگی مشترک پایبند بماند؟ یک فرد متدین نمی تواند با همسر بی دین همراه شود و زندگی سعادتمندی داشته باشد. چون رسیدن به سعادت بدون صداقت امکان پذیر نیست. البته، اگه هر دو نفر به نحوی از قوانین دین غافل باشد، این امکان وجود دارد که بتوانند با هم کنار بیایند. اما به سعادت و خوشبختی که در اسلام از آن صحبت شده است دست پیدا نمی کنند.
چنانچه در احادیث آمده روزی مردی برای راهنمایی در رابطه با انتخاب همسر نزد پیامبر (ص) میرود و پیامبر در پاسخ چنین می فرمایند: علیک بذات الدین، یعنی داشتن همسر مذهبی برای شما الزامی است.
2. اخلاق؛ یک ویژگی اساسی و مثبت برای هر دو طرف
اخلاق یکی دیگه از معیارهای انتخاب همسر از دیدگاه اسلام به شمار میره. البته در اینجا اخلاق فقط به معنی خوش برخورد بودن و لبخند زدن نیست. بلکه اخلاق به معنی آداب معاشرت و فضیلت های دوست داشتنی از دیدگاه عقلی و مذهبیه. همونطور که پیامبر درباره فضایل و خصوصیات همسر مناسب و شایسته فرمودند:
ءاذا جائکم من ترضون خلقه و دینه فزوجوه و ان لاتفعلو تکن فتنة فی الارض و فساد کبیر. یعنی وقتی کسی که به سراغ شما آمد که اخلاق و دینش را دوست دارید، با او ازدواج کنید، و اگر این کار را نکنید، در زمین فتنه و فساد بزرگی ایجاد میشود. توجه داشته باشین که پیامبر اسلام دو موضوع اخلاق و دین رو به عنوان معیارهای ازدواج موفق از دیدگاه اسلام عنوان کرده است.
3. اصالت خانوادگی یک شرط اساسی برای هر دو طرف
همسر ایده آل از نظر اسلام فردیه که از یه خانواده با اصالت باشه. البته اشتباه نکنین اصالت خانوادگی به معنی شهرت، ثروت و موقعیت اجتماعی نیست. بلکه به معنی پاکی و حیا و دین داری خانواده است. توجه کنین که ازدواج به معنی پیوند با یه خانواده، قوم و حتی نژاده. این اصلا منطقی نیست که یه نفر بگه: من میخوام با این شخص ازدواج کنم و با خانواده و اقوام او رابطه ندارم. زیرا این شخص تنها یه شاخه از یه درخته. این شاخه تغذیه و رشد خودش رو از ریشه های همین درخت دریافت کرده. مسلمه که بیشتر خصوصیات اخلاقی، فکری، معنوی و جسمی و… از طریق آموزش، محیط، عادتها و خانواده به این فرد رسیده.
یادتون باشه حتی اگه شما نخواهید ارتباطی با خانواده همسر داشته باشید، هرگز نمیتونید همسرتون رو از آنها جدا کنید. شما برای یک عمر باهاشون در ارتباط خواهید بود. بنابراین اگه خانواده همسرتون افرادی شرور و فاسد باشن، باعث بروز اختلافات در زندگی میشه. علاوه بر این نام و شهرت بد و خوب آنها روی زندگی شما هم تاثیر میذاره.
4. عقل و خرد یک شرط اساسی در انتخاب همسر
برای ایجاد یه زندگی سالم و با آرامش، یه ذهن سالم نیازه. روشنفکری و خرد مثل یه چراغه که میتونه در فراز و نشیب های زندگی راه رو به شما نشون بده. به همین دلیل از جمله ویژگی های همسر خوب از دیدگاه اسلام میتونیم به عقل و خرد اشاره کنیم. قدرت تعقل، توانایی تمایز بین غلط و خوب است.
زوجین برای اداره درست زندگی و تربیت شایسته فرزندان، باید به قدرت ذهنی و عقلی مجهز باشن. چنانچه که در اسلام توصیه شده از ازدواج با افراد دیوانه و کم عقل پرهیز کنید چون همراهی چنین افرادی مصیبت و پریشانی رو به همراه داره و فرزندان چنین افرادی تلف میشن. پس اسلام به دو نکته اساسی اشاره کرده: یکی اینکه زندگی با این افراد عذاب آوره و دوم اینکه فرزندان اینها افراد سالمی نخواهند بود.
توجه داشته باشید که ممکنه یه نفر تحصیل کرده باشه اما فردی عاقل و متین و خردمند نباشه. حتی ممکنه فردی در سلامت کامل روانی باشه اما توانایی و قدرت حل مسائل و مشکلات زندگی رو نداشته باشه. پس ازدواج موفق از دیدگاه اسلام، ازدواجیه که با در نظر گرفتن این موارد شکل بگیره و تصمیم گیری تنها بر اساس احساس نباشه.