مشکلات خانوادگی و راهکارهای آن (بخش اول)

اگر از یک روانشناس مشکلات خانوادگی در مورد مسائل خانوادگی که مردم با آنها روبرو هستند سوال کنید، به شما خواهند گفت که مشکلات هر خانواده ای متفاوتی است. نمی توان صرفا یک دسته مشخص از انواع مشکلات خانوادگی را برای همه خانواده ها پیدا کرد. مشاور باید متناسب با مشکلات هر خانواده ای برای آنها راه حل مناسب ارائه دهد. اما می توان به طور کلی برخی از رایج ترین مشکلات خانوادگی را طبق تحقیقاتی که روانشناسان انجام داده اند نام برد. در یک پژوهش مشخص شد که دانستن انواع مشکلات خانوادگی باعث می شود شما بتوانید راه حل مناسبی برای هرکدام پیدا کنید و یک رویارویی مناسب با این نمونه مشکلات خانوادگی داشته باشید. در این قسمت انواع مشکلات خانوادگی و راه حل های آنها را برای شما گفته ایم.

1- فاصله های عاطفی

بوجود آمدن فاصله و دوری بین اعضای خانواده، چه از نظر فیزیکی و چه از نظر عاطفی می تواند آسیب های سنگینی را بر خانواده ها وارد کند. فاصله عاطفی باعث می شود روابط خانوادگی شما تحت فشار قرار بگیرد. اگر فرزند دارید و مجبور هستید برای مدت طولانی از آنها دور باشید و بین شما و فرزندتان فاصله قرار می گیرد، این فاصله می تواند ضررهای زیادی برای فرزندتان و خود شما به همراه داشته باشد.

– راه حل

اگر برای مسائل کاری مجبور هستید مدت زیادی را از خانواده خود دور بمانید، سعی کنید فاصله عاطفی خود با خانواده را به حداقل برسانید. اقداماتی مانند تماس تصویری با اعضای خانواده، تماس های مکرر برای حفظ ارتباط و صمیمت با اعضای خانواده، خریدن یک هدیه کوچک از سفر برای اینکه نشان دهید به یاد خانواده خود بوده اید و … به کاهش فاصله شما با اعضای خانواده تاثیر می گذارد.

البته حواستان باشد که اگر فاصله کافی را نیز با اعضای خانواده رعایت نکنید نیز می تواند مشکل ساز شود. وابستگی شدید، افزایش بی احترامی ها و … از جمله مشکلات صمیمت نامتعادل و حفظ نکردن حد و حدود با اعضای خانواده است. هر رابطه ای، حتی یک خانواده شاد و موفق، نیاز به حریم خصوصی و حفظ فضا دارند. پس تعادل را در فاصله خود با اعضای خانواده رعایت کنید.

2- اختلافات در نحوه تربیت فرزندان

هر پدر و مادری در مورد نحوه تربیت فرزند خود دیدگاه های متفاوتی دارند. اگر شما و همسرتان در مورد شیوه های فرزند پروری اختلاف نظر دارید پس بهتر است در مورد آن صحبت کنید. یکی از مهم ترین مشکلات خانوادگی اختلاف بر سر نحوه تربیت کودکان است. وقتی شما و همسرتان در مورد نحوه تربیت فرزندان یک نظر واحد نداشته باشید پس دوگانگی رفتار و تربیت برای فرزند ایجاد می شود. همچنین باعث افزایش تعارضات بین شما و همسرتان و یا سایر اعضای خانواده می شود.

– راه حل

در مورد نحوه تربیت فرزندان، شیوه های تربیتی، نظرات مختلف در مورد سبک فرزند پروری و … با همسر خود صحبت کنید و سعی کنید به یک نظر و تصمیم یکسان برسید. بهتر است فرزندان خود را با در نظر گرفتن شیوه های تربیتی و ارزش های هر دو والدین بزرگ کنید.

3- عدم ارتباط سالم

داشتن یک ارتباط مفید و مثبت در روابط، کلید یک خانواده سالم است و جز مهم ترین مهارت های زندگی مشترک به حساب می آید. بیشتر اختلافات، دعواها و مشاجرات و مشکل با خانواده ناشی از ارتباط ضعیف یا عدم ارتباط در خانواده است. بزرگسالان و کودکان همه به فضایی برای توضیح منصفانه مشکلات خود نیاز دارند. یک مشکل رایج در خانواده ها عدم ارتباط است.

– راه حل

بسیاری از کودکان و فرزندان از ترس تمسخر یا نادیده گرفته شدن، از ابراز احساسات خودداری می کنند. در محیط خانواده خود سعی کنید ارتباطات سالم را گسترش بدهید. با فرزندان خود صحبت کنید و به آنها اطمینان خاطر بدهید که می توانند نظرات و پیشنهادات خود را بیان کنند. آنها را به برقراری ارتباط با اعضای خانواده تشویق کنید.

4- مشکلات مالی و اقتصادی

یکی از بزرگترین عوامل استرس زا و چالش برانگیز در هر رابطه ای، مسائل و مشکلات مالی است. طبق روانشناسی مشکلات خانوادگی، مشکل بر سر پول و درآمد می تواند باعث افزایش تنش و ایجاد ناهماهنگی در روابط خانوادگی شود. بحث در مورد پول و مدیریت آن از مشکلات رایج خانواده ها است.

– راه حل

راه های زیادی برای مقابله با استرس های مالی و مسائل مالی وجود دارد از جمله: کاهش هزینه های غیر ضروری، مدیریت پس انداز، صحبت کردن و مشورت در مورد هزینه ها و نحوه مدیریت آن و … . اگر شما و شریک زندگیتان به درک درستی از مشکلات و مسائل مالی برسید می توانید در کنار هم آن ها را حل کنید. حل مشکلات مالی به حل مشکلات خانوادگی کمک بزرگی می کند.

5- فرزندان سرکش و لجباز

یکی از مشکلات خانوادگی که بین والدین و فرزندان بوجود می آید زمانی است که فرزندان سرکش و لجباز می شوند و از گوش دادن به حرف والدین خود امتناع می کنند. از هنگام بزرگ کردن یک کودک 2 ساله تا وقتی یک نوجوان می شود، در هر زمانی و متناسب با سن فرزند شرایط و چالش های مختلفی وجود دارد. فرزند سرکش و حرف گوش نکن باعث لبریز شدن صبر والدین می شود. مسلما هر پدر و مادری خوبی و صلاح فرزندش را می خواهد اما متاسفانه فرزندان مخصوصا در سن نوجوانی و جوانی ناسازگاری شدیدی با والدین خود پیدا می کنند و حاضر به شنیدن حرف آنها و مشورت با پدر و مادر خود نیستند.

– راه حل

گاهی اوقات بهترین راهی که فرزند شما می تواند بفهمد که اشتباه کرده است تجربه کردن است. همیشه به دنبال کنترل دائم و محدود کردن فرزندان خود نباشید. سعی کنید ارتباط دوستانه ای با فرزند خود برقرار کنید و این ارتباط را حفظ کنید. نارضایتی های آنها را گوش دهید و با آنها در مورد مشکلات و مسائل مختلف صحبت کنید و نظرشان را بپرسید. سعی کنید به فرزند خود نشان دهید که برای شما مهم است و حرف و نظرش ارزش زیادی دارد.

 

یک نظر بگذارید