1- تعهد:
تصمیم واقعی برای متعهد شدن به طرف مقابل عشق واقعی را تعریف می کند. زندگی دارای پستی و بلندی های بسیاری است و آن چه که مهم است تعهد افراد به یکدیگر در این دوران است و عشق را پایدار و همیشگی می کند.
2- داشتن سلامت جسمی و روانی:
هر فردی قبل از ازدواج باید از سلامت نسبی جسمی و روانی برخوردار باشد و به رشد نسبی عقلی و احساسی رسیده باشد. بر اساس این معیار باید به بیماری هایی مانند وسواس شدید، افسردگی شدید، عصبانیت های بیمار گونه، هر گونه اعتیاد و مصرف دارو و روان رنجوری های مزمن و نا توان ساز و روان پریشی های شدت افزا و همچنین هر نوع اختلال شخصیت از قبیل رفتارهای ضد اجتماعی، پارانوئید و… در فرد توجه خاصی داشت.
علاوه بر این، بیماری جسمی و مزمن و نا توان ساز و یا بیماری های ژنتیکی که فرزندان را دچار معلولیت می سازد و همچنین بیماری های جسمی مانند تالاسمی مینور، دیابت و… باید در نظر گرفته شود.
3- مسئولیت پذیری:
یکی از ویژگی های هر فرد موفق، مسئولیت پذیری اوست و از آن جایی که ازدواج یک نوع مسئولیت پذیری بزرگ است غیر فعال بودن و تنبلی در انجام وظایف می تواند بسیار شرایط دشواری را ایجاد نماید. به همین دلیل مسئولیت پذیری افراد یکی از معیارهای مهم ازدواج موفق میباشد.
4- استقلال:
استقلال فکری، عاطفی و عملی برای تشکیل خانواده مهم و ضروری است. فرد بعد از ازدواج باید توانایی زندگی بدون حضور والدین را داشته باشد و بتواند تعامل و ارتباط سازنده و پایدار با همسر خود داشته باشد.
فرد باید توانایی تصمیم گیری داشته اشد و مسلما هر انتخابی بدی ها و خوبی های خاص خود را دارد و یک زوج باید مسئولیت اثرات مثبت و منفی تصمیم گیری خود را پذیرا باشند و نکته ی مهم این است که افراد باید با آگاهی بهترین تصمیم ها را بگیرند.
5- همسانی اعتقادات و ارزش های دو طرف:
اصولا دختر و پسری که قصد ازدواج دارند باید از نظر عقاید، جهان بینی و طرز نگاه به زندگی مشابه باشند، در حالتی که دو طرف از نظر اعتقادات و ارزش ها نقطه ی مشترکی ندارند، باید حداقل به ارزش ها و عقاید یکدیگر احترام بگذارند و مانعی برای بروز این عقاید و یا ارزش ها در میان نباشد.
هم عقیده و هم ارزش بودن به حد زیادی برای ایجاد تفاهم و جلوگیری از اختلافات آینده بر سر انتخاب های مهم و سرنوشت ساز در طول زندگی مشترک نقش اساسی خواهد داشت.
6- خانواده:
مهمترین ویژگی در انتخاب همسر، خانواده است زیرا که مهم ترین بعد شخصیت فرد در محیط خانواده شکل گرفته و در آن خانواده بزرگ شده و تربیت یافته و از لحاظ ژنتیکی با آنها یکی است و همه ی آنها را به زندگی مشترک خود منتقل خواهد کرد.
طبق مطالعات انجام شده خانواده دوطرف میبایست از نظر اعتقادات، ارزش ها، تحصیلات، سطح اقتصادی و انسجام عاطفی هماهنگ باشند. اختلاف کم خانوادهها در زمینههای یاد شده قابل قبول است ولی اختلاف زیاد معمولا مشکل ساز خواهد بود.
7- صداقت و اعتماد:
صداقت و اعتماد از پایه های اصلی ارتباطات هستند، اما برای ساختن آن باید تلاش کرد، اعتماد با گذشت زمان شکل می گیرد و افراد باید به هر آن چه که می گویند متعهد و پایبند باشند.
دروغ های بزرگ و عمدی اعتماد را از بین می برد و بدبینی را جایگزین می کند و به همین دلیل باید به آن توجه کرد.
8- خوش اخلاقی:
خوش رویی و پرهیز از تحقیر و تمسخر و دوری از لجبازی و قهرهای طولانی و نرم خویی و زیبایی کلام از مواردی هستند که می تواند در ارتباط بین افراد تاثیر بسیار مثبتی را داشته باشد.
معیارهای دیگری نیز هستند که در جهت داشتن ازدواج موفق تاثیرگذار است. این معیارها شامل وضعیت ظاهری و تناسب با یکدیگر، سن، سطح و رشته تحصیلی، شغل، وضعیت اجتماعی و فرهنگی و سطح خانواده ها، پاکدامنی، میزان برون گرایی و درون گرایی، انگیزه و توان فرزند پروری و…. میباشد و افراد باید به آنها توجه داشته باشند.