مهارت خودآگاهی، عبارت اند از توانایی تمرکز بر روی خود و دانستن اینکه چگونه اعمال، افکار یا احساسات شما با استانداردهای درونی شما همسو میشوند. شما باید رفتار خود را با ارزشهای خود هماهنگ کنید و بهدرستی بفهمید که دیگران شما را چگونه درک میکنند.
به طور کلی دو نوع مهارت خودآگاهی (self awareness) وجود دارد که در ادامه هر دو نوع را برای شما شرح میدهیم.
- خودآگاهی عمومی:
خود آگاهی عمومی (خودآگاهی اجتماعی)، به معنای دانستن این است که چگونه میتوانیم در ارتباطات با دیگران ظاهر شویم. به دلیل این آگاهی، ما بیشتر به هنجارهای اجتماعی پایبند هستیم و بهگونهای رفتار میکنیم که از نظر اجتماعی قابلقبول باشد. افراد دارای مهارت خود آگاهی عمومی ممکن است زمان زیادی را صرف نگرانی در مورد اینکه دیگران در مورد آنها چه فکر میکنند بگذرانند.
- خودآگاهی خصوصی:
خودآگاهی خصوصی (خودآگاهی فردی)، توانایی، توجه و تأمل در مورد وضعیت درونی شخص است. کسانی که خودآگاهی خصوصی دارند، دروننگر هستند و با کنجکاوی به احساسات و واکنشهای خود میپردازند. به عنوان مثال، وقتی که در حال آماده شدن برای یک جلسه مهم هستید، توجه به احساسات فیزیکی و نسبت دادن صحیح آنها به اضطراب شما در مورد جلسه، نمونهای از مهارت خودآگاهی خصوصی می باشد.
چندین راه برای افزایش مهارت خودآگاهی وجود دارد. البته به خاطر داشته باشید که تقویت این مهارت، نیازمند زمان و زحمت بسیار زیادی است.
– نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید.
میتوانید با شناسایی شرایطی که در آن، قویترین و ضعیفترین ورژن از خودتان هستید، ایجاد مهارت خودآگاهی را آغاز کنید. یک تجزیه و تحلیل شخصی انجام دهید و در آزمون های شخصیتی مختلف شرکت کنید تا درک بهتری از نقاط قوت و ضعفتان داشته باشید.
وقتی درک کردید که شخصیت شما چگونه با شخصیت افراد دیگر مقایسه میشود، میتوانید کشف کنید که چه چیزی به شما انگیزه میدهد و چگونه با دنیا ارتباط برقرار میکنید.
– به تأثیری که دارید فکر کنید.
زمانی که دارای مهارت خودآگاهی باشید، درک خواهید کرد که چگونه به طور غریزی می اندیشید، با دیگران ارتباط برقرار میکنید و تصمیم میگیرید.
یک راه عالی برای درک این موارد، این است که یک دفتر خاطرات داشته باشید، جایی که در مورد روز خود، کارهایی که انجام دادهاید، احساساتی که تجربه کردهاید و پیامدهای این موارد بنویسید. داشتن این ژورنال به شما کمک میکند در مورد اینکه چه چیزی برای شما مفید است و چه چیزی برای شما مناسب نیست، فکر کنید تا از تأثیر خود بر سایر افراد آگاهتر شوید.
یک پیشنهاد دیگر میتواند استفاده از مدیتیشن باشد. مدیتیشن به افزایش و تقویت خودآگاهی شما کمک میکند و همچنین میتواند استرس را کاهش دهد. در این حال بی سر و صدا در مورد روز خود بیندیشید و به این فکر کنید که چقدر و چگونه با مردم کار کردهاید. واقعاً چه کار مفیدی انجام دادهاید و چه کاری را بهتر میتوانستید انجام دهید؟
– روی دیگران تمرکز کنید.
افرادی که دارای مهارت خودآگاهی اند، آگاه هستند که چگونه گفتار و اعمالشان بر دیگران تأثیر میگذارد. برای آگاهی بیشتر از اینکه چگونه روی دیگران تأثیر میگذارید، باید مدیریت احساسات و مدیریت رابطه را یاد بگیرید. وقت بگذارید و آنچه را که میگویید، بسنجید و به این فکر کنید که چگونه حرفهای شما روی شخصی که با او صحبت میکنید تأثیر خواهد گذاشت و برعکس گوش دادن به دیگران چه تاثیری بر روی شما میگذارد.
اگر متوجه شدید که استرس، عصبانیت یا ناامیدی خود را به دیگران منتقل میکنید، فوراً دست از کار بکشید. در عوض، ببینید آیا میتوانید نکته مثبتی در مورد وضعیت پیدا کنید یا خیر. چند نفس عمیق بکشید؛ اگر متوجه شدید که نمیتوانید احساسات خود را کنترل کنید، محل را ترک کنید و از آن جا دور شوید.
مدیریت شما بر روی حرفها و اعمالتان نشان میدهد که به اندازه کافی به دیگران اهمیت میدهید و مراقب هستید کاری را انجام ندهید که بر روی آنها تأثیر منفی بگذارد. نشان دادن تواضع در مهارت خودآگاهی، بخش مهمی از این امر است. وقتی متواضع هستید، توجه و انرژی خود را بر روی دیگران متمرکز میکنید و نه روی خود.
– درخواست بازخورد کنید.
دریافت بازخورد برای توسعه مهارت خودآگاهی بسیار مهم است؛ میتوانید از همکاران و اعضای تیم خود از طریق پرسشهای مستقیم و غیرمستقیم بازخورد دریافت کنید. وقتی از اطرافیانتان بازخورد میخواهید، این کار فرصتی به شما میدهد تا رفتار خودتان را از دید آنها ببینید. علاوه بر این، میتواند به شما کمک کند نقاط ضعفی را که نمیبینید یا ترجیح میدهید نادیده بگیرید را شناسایی کنید.
01 نظر
سلام
سایت شما رو یکی از دوستانم معرفی کرده.واقعا مطالب مفیدی در سایتتون هست.
سپاس