مهارت همدلی یکی از مهارت های مهم زندگی هر فرد محسوب می شود که برای برقراری ارتباط موثر اجباری می باشد وبرای اینکه سختی های زندگی که بنا به ماهیت اجتماعی مجبور به رو به رو شدن با آن هستیم پشت سر بگذاریم نیاز به مهارت همدلی و حمایت همدلی نیز داریم زندگی درحال حاضر سرشار از استرس و تعارض هایی است که باید با آنها مقابله کرد. همدلی یکی از مواردی است که به مقابله با این استرس ها کمک می کند.
افرادی که مهارت همدلی دارند معمولا در بین دیگران بسیار محبوب و دوست داشتنی هستند. برخی از ویژگی های کلی آن ها عبارت است از:
– دوست داشتن دیگران
– احترام گذاشتن به همۀ افراد
– ارتباط با طیف وسیعی از افراد مختف
– مهارت در دوست یابی
– محبوب بودن بین دیگران
همدلی یک مهارت اکتسابی است که با تمرین و استفاده از راه های مناسب می توان آن را تقویت کرد. برخی از این راه ها به شرح زیر می باشند:
1- گوش دادن فعال
اولین قدم برای افزایش مهارت همدلی تمرین گوش دادن به صورت فعال است. برای این کار باید به خوبی و با تمام توجه به طرف مقابل تان گوش دهید و پاسخ های مناسبی نشان دهید. اگر در شرایط گوش دادن به حرف کسی نیستید، بهتر است به او بگویید و بخواهید که در زمان دیگری با هم صحبت کنید. در این صورت ناراحتی فرد بسیار کمتر از زمانی خواهد بود که با شما صحبت کند ولی پاسخ نامناسب بگیرد. کارهایی که برای گوش دادن فعال باید انجام داد عبارت اند از:
– کارهای خود را کنار بگذارید و با تمام توجه به طرف مقابل تان گوش دهید.
– تماس چشمی داشته باشید و به حرکات مخاطب توجه کنی..
– در بین صحبت های او با تکان دادن سر و حرکات بدنی نشان دهید که به حرف هایش توجه می کنید و مشتاق هستید.
– سعی کنید خود را جای او بگذارید تا حال او را بهتر درک کنید و فکر کنید اگر جای او بودید چه می کردید.
– از تکنیک انعکاس برای عکس العمل دادن استفاده کنید.
2- انعکاس
انعکاس احساس: در این تکنیک باید با منعکس کردن احساسات، همدلی خود را نشان دهید. مثلا می توانید بگویید “مطمئنم خیلی برات سخت بوده” یا ” از خوشحال بودنت خوشحالم” در این صورت او احساس می کند که توسط شما درک شده است.
انعکاس محتوا: بعضی وقت ها موضوع صحبت مساله هیجانی و احساسی نیست و مربوط به گفتگوهای روزمره می شود. در این صورت نیز باید با انعکاس حرف های مخاطب، او را تائید کنید و نشان دهید که به صحبت های او گوش می داده اید.
3- نصیحت و قضاوت نکردن
در اکثر مواقع وقتی که افراد با شما درد و دل می کنند، درست و غلط موضوع را می دانند و تنها به دنبال کسی هستند که نگرانی هایشان را با او تقسیم کنند. اگر برای حل مشکل او راهکاری دارید حتما به او بگویید ولی از توصیه های کلیشه ای و مقصر نشان دادن او خودداری کنید.
4- تعصب نداشتن
زندگی اجتماعی یعنی ارتباط با افراد مختلف؛ این افراد همیشه عقایدی شبیه به شما ندارند و حتی ممکن است فکر و عقیده ای کاملا مخالف داشته باشند. برای همدردی کردن با دیگران لازم است که تعصب را کنار بگذارید و حرف های دیگران را (حتی اگر مخالف آن هستید) گوش دهید. توجه داشته باشید که قرار نیست عقیده او را بپذیرید بلکه فقط لازم است به آن احترام بگذارید.
5- تعادل در همدلی
برای این که بتوانید مهارت خود را در همدلی بالا ببرید، باید در عکس العمل نشان دادن تعادل برقرار کنید. نه انقدر عکس العمل نشان دهید که به مشکل فرد افزوده شود و نه انقدر بی اهمیت باشید که احساس کند او را درک نمی کنید. برای ایجاد تعادل باید واکنش منطقی نشان دهید. فکر کنید که این موضوع برای طرف مقابل چه قدر اهمیت دارد و سپس متناسب با آن برخورد کنید.
01 نظر
درود بر شما
از طریق سایت خوبتون با دفتر ازدواج شما آشنا شدم. ان شااله هفته آینده برای ثبت عقد خدمت میرسم.